Choď na obsah Choď na menu
 


Tri mýty o chudnutí

16. 2. 2011

Prvý mýtus: Čím viac ovocia, tým lepšie

Mnohí máme už odmalička zafixované, že ovocie je zdravé a máme ho jesť čo najviac. Katarína Skybová  z Inštitútu kompliment k tomu hovorí: „Ovocie je samozrejme dôležitou súčasťou zdravého jedálnička, ale mali by sme si strážiť nielen jeho množstvo, ale i druh ovocia a tiež stupeň zrelosti, najmä pokiaľ sa snažíme schudnúť.

Pri redukčnej diéte je vhodné príjem ovocia kontrolovať tak, aby neprekročil 150 až 200 gramov denne. Ovocné dni vôbec nie sú vhodné.“ Vyhýbať by sme sa mali ovociu prezretému, konzervovanému a sušenému, pretože obsahuje vyšší podiel jednoduchých sacharidov. Tie by mali v redukčnom jedálničku tvoriť iba 5 % z celkového množstva prijatých sacharidov.

Druhý mýtus: Pri chudnutí musíme vynechať pečivo

Iste ste sa stretli s diétami, ktoré radia vynechať pečivo. Čo je na tom pravdy? „Vylúčenie chleba a pečiva z jedálnička v období chudnutia nemá svoje opodstatnenie, aj keď to niektoré diéty radia. Vhodný je chlieb a pekárenské výrobky, ktoré majú priaznivý obsah energie i vysokú biologickú hodnotu a dokážu dobre zasýtiť. Chlieb a pečivo by mali byť každodennou a pravidelnou súčasťou redukčného jedálnička bez výčitiek svedomia,“ hovorí Katarína Skybová.

Ideálny je chlieb alebo pečivo na raňajky a olovrant, pre ženy jedna porcia (50 – 60 gramov podľa druhu, čo zodpovedá krajcu chleba, celozrnnému rožku alebo kaiserke), pre mužov až dve porcie. Pekárenské výrobky dodajú energiu pre aktívnu fázu dňa. „Ako posledné jedlo dňa však pečivo pri znižovaní hmotnosti neodporúčame, najmä nie v začiatkoch redukčnej diéty. Navečer nám najlepšiu službu urobí kombinácia bielkoviny so zeleninou.“

Tretí mýtus: Ryžové chlebíky a ďalšie extrudované potraviny sú diétne

Aj keď chlieb a pečivo sú pre redukciu váhy vhodné, iné je to s trvanlivými potravinami typu knäckebrot, ryžové chlebíky, burizóny, cornflakes alebo raňajkové cereálie. Tieto potraviny obsahujú málo vody, preto je v nich energia viac koncentrovaná (okolo 1500 kilojoulov a viac na 100 gramov) a majú tiež vysoký glykemický index. „Jeden kúsok je ľahučký a pôsobí, ako by sme nič nejedli, preto málokomu postačí iba pár plátkov s odpovedajúcim množstvom energie.

Práve pre tento nízky sýtiaci efekt a vysoký glykemický index knäckebrot a ryžové chlebíky nie sú vhodné nielen pri redukcii, ale ani pri udržiavaní hmotnosti,“ hovorí Katarína Skybová. Glykemický index ryžových chlebíkov je dokonca vyšší než má čokoláda. Tieto potraviny sú preto skôr vhodné na rýchle doplnenie energie po namáhavom tréningu u športovcov alebo po náročnej fyzickej práci.

 

 

 

 

http://www.diva.sk/clanok/27880/tri-fatalne-myty-o-chudnuti-tomuto-neverte/

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< jún / 2017 >>