Schudni s čajom!
Všetky dobre vieme, že žiadna diéta nefunguje bez dodržiavania pitného režimu. Popri vode je čaj rovnako vhodným prostriedkom na zavlaženie tela. Je plný vzácnych látok – vitamínov, minerálov či trieslovín, ktoré chránia telo. Čaj je celkom bez kalórií a ani tá troška medu, ktorou ho dochutíte, vašim krivkám neublíži. Ak hľadáte čaje, čo sa na redukciu hmotnosti hodia najlepšie, vybrali sme pre vás päticu tých pravých:
Pu erh
Jeho odtučňovací efekt je najmarkantnejší u ľudí trpiacich vyšším stupňom obezity. Prastarý čínsky nápoj čistí krv od toxínov, znižuje hladinu zlého cholesterolu, aj hladinu tukov v tele, zrýchľuje metabolizmus, odhlieňuje, pôsobí proti plynatosti, kôrnateniu tepien, ale aj bežnému nachladnutiu. Nedráždi ani vo väčších množstvách, lebo má naproti iným čajom len nízke percento kofeínu. Podporuje lepšie sústredenie a jeho pitie má aj mierny antidepresívny účinok.
Mathé
Mathé patrí k tradičným prostriedkom na detoxikáciu organizmu. Zásobuje telo B komplexom aj vitamínom C a potláča apetít, takže jedna šálka vám príde pre oslavou, aby ste zabránili nestriedmemu prejedaniu sa. Mathé odháňa únavu a ak vás zaskočí zápcha, popíjanie tohto čaju veľmi rýchlo spojazdní zlenivené črevá.
Roiboos
Čaj s africkým pôvodom má veľmi špecifickú, sladkastú a zemitú príchuť, nie každému preto chutí. Ale môžete ho zjemniť vytlačenou šťavou z citróna. Pitie roiboosu podporuje tvorbu moču, takže pomáha odplavovať škodliviny z tela. Má tiež priaznivý vplyv na hladinu cukrov v krvi. Ak vás v dôsledku nadváhy trápi vyšší cholesterol a krvný tlak, aj s tými vám roiboos pomôže.
Žihľavový čaj
Sparené listy žihľavy podporujú proces odbúravania tukov. Žihľavový čaj je známy prírodný stimulátor, takže ak vám dlhodobo chýba energia, žihľavová kúra iste príde vhod. Odhliadnuc od redukčného významu, čaj tiež uľavuje pacientom s cukrovkou, s problémami žalúdka, žlčníka a pečene.
Zelený čaj
Ako by sme len mohli zabudnúť na túto čajovú klasiku! Zelený čaj je plný antioxidantov, zlepšuje prekrvenie a zvyšuje tvorbu žalúdočných štiav, čím urýchľuje trávenie potravy. Najcennejšou zložkou z hľadiska chudnutia je trieslovina s označením epigalokatechingalát., ktorá sa podieľa na spaľovaní tukových zásob.