Ryžová diéta
Dva týždne odriekania
Ryžová diéta stojí na prijímaní uvarenej nelúpanej ryže. Ideálne množstvo, ktoré budete počas dvoch týždňov telu dodávať, je šesť menších porcií ryže. Pravdaže, nie je ryža ako ryža, a tak na klasickú guľatú treba zabudnúť. Keďže má vysoký glykemický index, rýchlo po nej vyhladnete a s hladom sa dostaví nervozita a chuť na všetko sladké, mastné a kalorické. Nenávratne preč bude aj motivácia.
Preto sa odporúča konzumovať výlučne len ryžu natural či divokú indiánsku ryžu. Hoci jej ešte nedôverujete, presvedčí vás fakt, že obsahuje mnoho zdraviu prospešných vitamínov a minerálov (vitamíny skupiny B, fosfor, zinok, železo, magnézium). Má aj vysoký podiel vlákniny. A čo je azda najdôležitejšie, vďaka nízkemu glykemickému indexu po nej tak skoro nevyhladnete.
Ryžové variácie
Prvé dva dni sú najťažšie, pretože sa telo očisťuje. Konzumuje sa len čistá, neochutená ryža bez soli. Ak ich vydržíte, môžete sa tešiť na podstatne chutnejšie jedlá. Postupne totiž pridávate zeleninu, ovocie, klíčky, huby, kyslú kapustu, diétne upravenú kuracinu, ryby i tofu. .
Zeleninové rizoto
Suroviny: 4 červené papriky, 1 zelená paprika, 2 paradajky, 100 g cibule, 1 strúčik cesnaku, 150 g ryže natural, 80 g tofu, 1 kocka zeleninového bujónu, soľ a korenie
Postup: Papriky a cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Orestujte na troške masla, pridajte ryžu a krátko opečte. Z bujónu pripravte pollitra vývaru a pridajte ho k ryži. Paradajky nakrájajte na kocky, pridajte k ryži, osoľte a jemne okoreňte. Prikryté varte 25 minút na miernom ohni. Na konci varenia pridajte cesnak a ochuťte strúhaným tofu.
Exotická karí ryža
Suroviny: 200 g ryže natural, 2 PL rastlinného masla (alebo olivového oleja), karí korenie, soľ, čili pasta
Postup: V hrnci roztopte maslo, pridajte ryžu a minútku restujte. Prilejte asi 1,5 litra vody, 2 ČL karí korenia, soľ, trocha čili pasty a premiešajte. Varte na miernom plameni 25 minút, odstavte a podávajte. Môžete podávať samostatne alebo ako prílohu ku kuraciemu mäsu.
Rovnako dobre si zgustnete aj na ryžových receptoch pani Ely z Bratislavy, ktorá si ryžu chystá aj na takéto spôsoby:
Ryža s provensálskym korením
Suroviny: 1 cuketa, 1 šálka ryže natural, 1 paprika, 2 rajčiny, provensálske korenie, francúzska horčica, pažítka, strúhaný syr
Postup: Ryžu uvarte podľa návodu domäkka. Na troške olivového oleja poduste nakrájanú cuketu, papriku a rajčiny. Ochuťte lyžičkou provensálskeho korenia, pridajte lyžičku francúzskej horčice, trochu pažítky a soli. Spojte s uvarenou ryžou a podávajte so strúhaným syrom.
Šampiňónová ryža na víne
Suroviny: 1 šálka ryže natural, zväzok mladých cibuliek, 1 dl bieleho vína, konzerva šampiňónov (alebo adekvátne množstvo čerstvých), olivový olej, soľ, korenie
Postup: Ryžu uvarte podľa návodu, v panvici na troche olivového oleja orestujte cibuľku a nakrájané šampiňóny. Podlejte vínom a poduste. Nakoniec pridajte varenú ryžu, osoľte, okoreňte a doduste.
Aj vám sa zbiehajú slinky na dobroty z ryže? Osvedčené recepty nájdete aj v našom receptári.
Komentáre
Prehľad komentárov
Skoncil sem z toho v spitali staci us nikdy nahovorila ma na to zena ale ublizilo mi to
dieta
(lena, 26. 7. 2010 12:10)tak tuto dietu som držala ako ryzovu kuru.. 30 dni vylsedok uzasny... 5 kg dole..a po skonceni diety 5 kg hore..taakze odporucem neskusat je to hnus :(
ryzova kura
(margyth, 4. 2. 2013 15:14)