Choď na obsah Choď na menu
 


Pozor na nízkotučné chytáky!

4. 5. 2009

Z extrému do extrému
Tuk patrí popri bielkovinách a sacharidoch k základným živinám. Keď ho neprijímame v potrave dostatok, naruší sa výživa buniek a z toho vyplýva celá škála nepríjemných zdravotných dôsledkov.

Napriek tomu veríme všeobecne zaužívanému mýtu, že pri diétach sa tuku treba báť. Môžu za to nepochybne aj alarmujúce správy, že konzumujeme príliš veľa mastných jedál a tukmi presýtených polotovarov. Čo je horšie? Striktné dodržiavanie nízkotučnej diéty alebo prejedanie sa potravinami s vysokým obsahom nasýtených tukov? Toto je dilema aj pre odborníkov. Prvé síce ohrozuje srdce a cievy, no vedecké štúdie ukazujú, že prílišné vyhýbanie sa tukom je nemenej nebezpečné.

V Harvarde uskutočnili rozsiahli výskum, ktorého sa zúčastnilo 116 000 zdravotných sestier. Zistilo sa, že tie, ktoré prednostne jedli nízkotučné mliečne výrobky, mali problémy s ovuláciou. Vedci nakoniec dospeli k výsledku, že viac ako 2 nízkotučné výrobky denne zvyšujú riziko neplodnosti u žien o celých 85 percent! Pravdaže, toto možno ľahko spochybniť, pretože sa tu neprihliada na ostatné faktory, vedúce k problémom s počatím. No tak či onak, nízkotučné výrobky to neukázalo práve v najlepšom svetle.

 

Nízkotučné jogurty nezastýtia

Tučnejšie mlieko je chutnejšie
Odtučnené, respektíve nízkotučné mlieko sa vyrába odstreďovaním tuku. Jednotlivé druhy rozozná podľa chute váš jazyk a podľa obsahu vitamínov zasa telo. Mlieko s vyšším obsahom tukov obsahuje naproti tým „ľahším“ cenné vitamíny A, D, E a K, ktoré na vstrebanie potrebujú práve tuk. Obzvlášť nebezpečné je nahradiť plnotučné mlieko nízkotučným pri výžive malých detí. Zdravým kompromisom by malo byť mlieko s 1,5 percentným podielom tuku.

Menej tuku, viac cukru
Kedy ste si naposledy bez výčitiek pochutnali na hustom smotanovom jogurte? Ak to už bolo poriadne dávno, pozrite sa bližšie na etiketu nízkotučného téglika, či sa vám to odriekanie vôbec oplatí. V prípade 0,1-percentných kyslomliečnych výrobkov je neprítomnosť tuku bohato nahradená cukrom. Kde inde by sa nabrala tá lahodná, plná chuť?

Nízkotučné jogurty majú práve kvôli cukrom často ešte vyšší obsah kalórií ako jogurty klasické. Inou hrozbou pre telo je ich vyšší glykemický index. Nezasýtia nadlho. V praxi to často vyzerá tak, že si so spokojným svedomím zgustnete rovno na dvoch téglikoch. Keby ste to prepočítali, jeden bežný jogurt by vám dodal menej energie a väčší pocit sýtosti. Podobne ako v prípade mlieka, aj u kyslomliečnych výrobkov platí, že najlepšie sú tie s 1,5-percentným podielom tuku.

Tip: Ak si chcete pochutnať na zdravom jogurte, pomiešajte prírodný biely jogurt s rozmixovaným ovocím a lyžičkou medu.  

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.
 

 


Posledné fotografie



Archív

Kalendár
<< jún / 2017 >>